Jordens samlade energi ökar

Data i bilden visar avvikelser i temperatur från 1951 – 1980. Den taggiga kurvan beror på årliga vädervariationer. Den heldragna linjen tydliggör den långsiktiga trenden som beror av klimatets förändringar.

Temperatur är ett mått som ligger nära till hands. Vi kan lätt mäta, registrera och känna hur den varierar. Någon enstaka grad (som i grafen ovan) under en livstid känns inte som mycket att orda om, eller?

Bättre vore om anomalier [1] i temperatur över land och i hav redovisas var för sig. Om du tycker att det är oviktigt, gör eller tänk dig följande experiment: Sätt en kastrull med ett par millimeter vatten på en varm spis och se hur lång tid det tar innan den kokar torr. Gör om med kastrullen fylld (läs gärna citatet från SMHI nedan) och se hur mycket längre tid det tar!

Havsströmmar blandar om vatten och utjämnar temperaturskillnader. Ytvatten påverkar temperaturen tydligt ner till cirka 700 meters djup men skillnader mäts ända ner till 2000 meter under ytan. Anomalier på tiondels grader i vatten innebär en enorm skillnad i värmeenergi, mångfalt den i en motsvarande atmosfärsvolym. Den dominerande energibäraren i atmosfären är just vatten.

Ett annat sätt att få en uppfattning om denna mängd vatten (i atmosfären) vore att förvandla om det till ett vattenskikt som jämnt fördelades ovanpå hela jordens yta. Detta vattenskikt skulle då bli cirka 2,5 cm tjockt.

https://www.smhi.se/kunskapsbanken/vattnet-i-atmosfaren-1.31841

Vattenmängd och därmed värmeenergi i atmosfären ska jämföras med det som finns i haven. Det är uppenbart att haven både lagrar avsevärda mängder energi trots att temperaturvariationerna är små. Här en artikel som berör detta.

https://www.theguardian.com/world/2020/oct/22/alarm-as-arctic-sea-ice-not-yet-freezing-at-latest-date-on-record

OBS: Då jag använder en gratisversion av WordPress kommer det att finnas annonser som snyltar på mina bloggar och läsare. Jag väljer att tro att ju fler och mer störande annonser dess högre inflytande har bloggen. Ett alternativ är att installera och aktivera AdBlock eller liknande. De ‘tvättar’ sidor från irriterande annonser vilket naturligtvis retar upp en del som då blockerar -dig-. Vill du nå dessa sidor kan du ‘whitelista’ dem i inställningarna för AdBlock.


Källa: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/

[1] Anomali betyder avvikelse.

[2] Vatten är ‘värmetrögt’, allrahelst i övergångarna mot ånga och is.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.