Är koldioxid en växthusgas?

Det cirkulerar påståenden om att koldioxid inte har egenskaper som krävs för att vara en växthusgas. Utan att diskutera vad som kännetecknar växthusgaser tänker jag använda ett par väl studerade och mätta ytterligheter inom astronomin.

  • Om koldioxiden är en växthusgas bör dess inverkan på värmelagring öka i takt med koncentration, så kallad dose respons.
  • Frånvaro av växthusgaser inklusive koldioxid bör då hålla nere temperaturen även om solstrålningen är kraftig, eller hur?

Jag väljer planeten Merkurius som exempel på mycket kraftig solstrålning och näst intill total frånvaro av atmosfär. Banan är excentrisk med avstånd som varierar mellan 46 och 60 miljoner kilometer från Solen med omloppstiden 88 dygn. Lägsta uppmätta temperatur är -173 grader och den högsta +427 på solsidan. Medeltemperaturen anges till 340 K vilket blir knappa 70 grader Celsius. Totalt sett en rätt obehaglig miljö och till det kommer att ett ”dygn” motsvarar 176 jorddygn.

Jämförelse mellan Venus och Mars

Venus får exemplifiera den andra ytterligheten. Dess bana är nästan cirkulär på 108 miljoner kilometers avstånd från Solen. Atmosfären utgörs till 96.5% koldioxid och med ett tryck 90 gånger högre än på Jorden. Medeltemperaturen är 462 grader Celsius och varierar knappt över ytan.

Trots att Merkurius finns betydligt närmare Solen och får 4 gånger högre solstrålning är dess medeltemperatur knappa 70 grader C att jämföra med Venus 462 grader C.

Kan du förneka att koldioxid har en mycket stor roll i skillnaden i värmelagring mellan dessa två planeter?


Tillägg: Temperatur är en suboptimal parameter för att beskriva effekter av växthusgaser. Egentligen borde man använda termisk energi som lagras i planetens skorpa över den nivå där den ”inre värmen” tar över och ut till och med dess troposfär. Men då tappar man nog merparten lekmän av vagnen.

Annons

En reaktion till “Är koldioxid en växthusgas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.