Att växthuseffekten höjer temperaturen, är det något att bry sig om? Den absoluta majoriteten av forskare verksamma i relevanta ämnen är seriöst bekymrade. Den kritiska och högljudda delen av allmänheten är det inte. Det påminner om en välbesatt arena där idrottare av klass gör sina insatser medan åskådarna mest bara skriker och skränar. De har åsikter om det som sker men få är kvalificerade att delta.
Det finns olika bedömningar om enskildheter i vilka parametrar som innebär vad inom forskarvärlden, men de yttrar sig rätt stillsamt och disciplinerat sinsemellan. Annat är det bland ”åskådarna”, de som gör sig hörda helt utan eller med svaga argument.
The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.
― Daniel J. Boorstin
Jag vill förtydliga att det även gäller mig, men jag försöker åtminstone lära mig något om klimatets spelregler och inte förledas av vulgära åskådarreaktioner.
För närvarande gör växthuseffekten att Jorden ”behåller” 2.8 Wm-2 extra värme. Skrivsättet förenklar beräkningar men kan förvirra den som inte känner till det. Uttryckt i ord: 2.8 Watt per kvadratmeter. Kan det lilla ha någon betydelse?
Sveriges yta är 447435 kvadratkilometer, jag avrundar till 450000 km2. Låt säga att den extra ”värmebehållningen” fördelas lika över hela ytan, då blir den sammanlagt:
Riktigt små och stora siffror är svåra att föreställa sig. I USA är det vanligt att jämföra volymer med Olympiska simbassänger samt längder och ytor med de arenor där man spelar ”football”, den Amerikanska varianten av rugby.
Jag tänker testa en lite udda effektenhet jag kallar Ffull där F står för Forsmark och full för att samtliga tre reaktorer ger full elektrisk effekt, 3300 Megawatt, alltså 3.3 * 109 Watt

Summa ”behållen” värme på grund av växthuseffekten är då 12.6 * 1011 / 3.3 * 109 = 3.8 * 102 F, alltså , 3800 Forsmark i full drift.
*) Tillägg för att omvandla från kvadratkilometer till kvadratmeter, därav 106
Data från Wikipedia.