Majoritetens roll i grupptryck

I dagens offentliga debatt förefaller emotionella argument vara de allra viktigaste. Hur saker och ting faktiskt förhåller sig tycks däremot sekundärt.

Källa: David Eberhard i GP, https://www.gp.se/ledare/david-eberhard-majoriteten-skräms-till-tystnad-1.20358

Psykologiska försök i klassrum* och verklig påverkan i nationell skala visar med all önskvärd tydlighet att människor i onödigt många sammanhang beter sig som enfaldiga flockdjur snarare än de intelligenta varelser vi har kapacitet vara.

Den polskamerikanska psykologen Solomon Asch lät försökspersoner titta på en linje. Därefter fick de se tre olika långa linjer och uppgiften för dem var att avgöra vilken av de senare, som var lika lång som den första linjen de sett.

Under sin utbildning i beteendevetenskaper vid Umeå Universitet på 60-talet utsattes min fru för motsvarande experiment. Deltagarna skulle jämföra geometriska former och välja den som var rätt enligt frågor. Till en början var alla överens men gradvis började fler och fler svara avvikande. Det hela kulminerade när hennes närmaste väninna i klassen (klasskamrat till oss båda sedan gymnasietiden) också började svara fel. Dock vek min fru inte ner sig för grupptrycket och till slut avslöjade läraren att hon var den första han träffat som inte ens vid något tillfälle gett efter för ett så massivt grupptryck.

Försöket är en utmärkt illustration över grupptryck och hur vi människor styrs av majoriteten. Försökspersonerna vågade inte stå emot och litade inte på sina egna synintryck. Det finns många fler exempel som illustrerar liknande fenomen.

Psykologen Henry Tajfel har i flera experiment visat att gruppen utövar enormt tryck även om den skapats genom t.ex. slantsingling.

Vi tycks inte tycka saker för att vi funderat på det, utan för att gruppen i vår närhet tycker likadant.

Till de nationella experiment jag nämnde hör den tyska nazismen med rötter i krisen efter Första Världskriget. Genom envist hamrande av propagande utmålades judar som på alla sätt underlägsna och utsugare av det tyska folket. Detta skapade ett enormt grupptryck baserat på rädsla för att bli utpekad som ”judevän” vilket under rådande omständigheter var förödande, till och med livsfarligt. Med alla objektiva och humanitära mått mätt kom en betydande del (majoriteten?) att bete sig minst sagt fel. En del av övertygelse, andra som den viftande svansen på hunden.

Detta gäller inte bara områden som mänskliga beteenden och relationer utan även frågor som borde vara objektivt möjliga att avgöra med observationer och mätningar.

Här på facebook frodas sanslösa grupperingar som enas runt en eller flera av Chemtrails, HAARP, 9/11 (World Trade Center-attacken), plattjordare, Curry/Hartmanlinjer och ifrågasättande av månlandningar av människor. Det finns en myriad sådana men som exempel räcker de långt. Den som börjar dras till sådana fastnar ofta i ett träsk av stolligheter där man känner samhörighet med andra i samma sorgliga belägenhet.

I ett gammalt nummer (60-talet?) av tidskriften Populär Mekanik fanns en bild av en ko med ett inopererat titthål med lucka till en av hennes magar. Bildtexten visade hur forskaren på bilden stack in armen och hämtade ut maginnehåll för studier av dess nedbrytning. Kon tycktes inte berörd av detta utan betade lugnt vidare.

Jag besöker inte så sällan dessa grupperingar som öppet beter sig som att de har en lucka där man kan titta in utan att de tycks märka något. Som en numera död branschkollega och konkurrent sade:

Utan spaning, ingen aning!

Vi är fortfarande gifta och att jag tänker upprätthålla hennes goda exempel att inte vika ner sig i frågor med objektivt observerbara fakta oavsett grupptryck från ”majoriteten”. Jag planerar att avhålla mig från att yttra mig i frågor där jag visserligen kan ha åsikter men för begränsade insikter.


*) Googla på The Third Wave, ett kortvarigt (< 1 vecka) klassrumsexperiment i Californien på 60-talet med följdverkningar för vissa deltagare långt senare. Det utfördes av en lärare som hade svårt att övertyga klassen om hur starkt grupptryck när det gäller att indoktrinerat till orimliga beteenden. Länk till en beskrivning på Wikipedia

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.