Jordens ackumulerande energi

Temperatur är en lättförstådd men tveksam parameter för att förstå effekter av solinstrålning och växthusgaser. Ett långt bättre* alternativ är att summera termisk energi som lagras i Jordskorpan över den nivå där den ”inre värmen” tar över, inklusive hav och ut till och med troposfären. Man bör även räkna in molnens läges- och luftströmmarnas rörelseenergi.

Det låter kanske lite petigt att nämna molnens lägesenergi men rimligen klarnar det när man inser att en försvinnande liten del försörjer vattenkraftverken med råmaterial. Till det kommer att vattnets ständiga cykel till och från molnen renar havs- och annat vatten från många föroreningar samt salt och förser oss med det sötvatten både vi och naturen som helhet så väl behöver.

Temperatur är ett mått på atomers och molekylers genomsnittliga rörelseenergi. Vi är vana att använda Celsiusskalan från låga minus genom behagliga plusgrader och vidare uppåt. Fysiker väljer hellre Kelvin (K) som sätter nollan vid cirka -273.15 grader C och sedan följer samma steg som Celsiusskalan. Den absoluta nollpunkten, den lägsta temperatur som kan existera, är alltså 0 Kelvin.

  • Med Kelvinskalan slipper vi felaktiga påståenden som ”+20 C är dubbelt så varmt som +10 C”. Du kanske inte använder detta och förstår varför men onödigt många greppar inte varför det är bortitok.

Vatten är ett av de mest fantastiska och samtidigt underskattade ämnen som finns och jag har skrivit om det på min andra blogg MatFrisk. Vattnet har ett par drastiska ”hopp” i sina egenskaper omkring frys– och kokpunkten. Fryspunkten hos rent vatten är stabil men kokpunkten varierar starkt med omgivningstrycket.

  • Nollgradigt vatten (jo jag fuskar med Celsius-skalan) har 80 gånger högre termisk energi än nollgradig is!

När annars stabilt frusna glaciärer, inlandsis i Arktis och Antarktis, ”översomrande” flytande havsis samt permafrost smälter så innebär det rejäla tillskott till Jordens lagrade termiska energi som knappt märks på en global medeltemperatur. Du kan ha lagt märke till att medeltemperaturer i polarområden stiger tydligt mer än globalt, nu kan du ha greppat varför.

Källa: WiKälla: Wikipedia - The Quelccaya Ice Cap is the second largest glaciated area in the tropics, in Peru
Källa: Wikipedia – The Quelccaya Ice Cap is the second largest glaciated area in the tropics, in Peru

Glaciärer är inte bara upplagrad kyla utan i många högt belägna trakter i Himalaya och Anderna är de färskvattentillgångar av oersättligt värde för miljontals människor.


*) Med dagens och kommande allseende satelliter bör det vara möjligt och önskvärt att skapa modeller som tar in relevanta mätvärden och övervaka Jordens energisaldo.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.