Kol istället för kalorier om du vill räkna

Undrar hur mycket koldioxid som avges av att 7 miljarder människor bara andas helt normalt?

En kostrådgivare ställde frågan och som utgångspunkt och förslag till förenklingar föreslog jag följande:

Bortse från att en ren glukoskost är sanslös, räkna på det som ett exempel. 

Antag att medelbehovet för människor är baserat på att ”andas normalt” (ingen fysisk ansträngning) och alla, även de många som svälter, konsumerar 2000 kcal/dag. Med utbildning som kostrådgivare bör du komma till en rimlig uppskattning att multiplicera med jordens befolkning. 

Vill du hellre räkna på en vettigare kost och annan percapitakonsumtion så är det OK för mig.

Såhär resonerar jag; allt vi kallar mat har sitt ursprung i fotosyntesen där klorofyll bearbetar koldioxid, vatten och ljusenergi till en enkel sockerart samt frigör syre.

Förloppet vänds i vår och andra djurs metabolism, vi kombinerar ”socker” med syre, utvinner energi och vatten samt avger koldioxid. Detta är nettoeffekter, i verkligheten finns även andra mellanliggande led där det ursprungliga ”sockret” blir musslor, griskött, honung och ”havremjölk”, du kan själv komplettera listan. Dessa mellanliggande steg kan raffinera ursprunget men innebär även förluster på vägen.

2000 kcal i form av ”socker”* är 500 gram varav 0,4 viktdelar kol, 200 gram. Samma mängd kol finns i utandningsluften givet att du inte sparar den som t.ex. fett**.

En dags konsumtion av 500 gram ”socker” resulterar alltså i ungefär 730 gram koldioxid. Multiplicera med 7 miljarder så får du svaret på frågan.

Hela resonemanget bygger på energiomsättning av ett enkelt och välkänt ämne. Av olika skäl väljer vi andra och betydligt förnuftigare sammansättningar av maten, men givet att målet är 2000 kcal/dag så är det 200 gram kol i maten som gäller.

Följdfundering: Hur långt kan du köra en ordinär förbränningsmotordriven bil med utsläpp av 130 gram koldioxid/km baserat på ett dygnsutsläpp från en stillsam människa?


Molekylvikten för C6H12O6 (glukos) är 180 varav kolet står för 72, = 40 vikt%

Molekylvikten för CO2 (koldioxid) är 44 varav kolet står för 12, ungefär 27 vikt%.

*) Jag tillstår att det är en sanslös ”kost” men är du kompetent nog att förbättra den så gör det gärna. I slutändan kommer du likafullt till samma slutresultat vad gäller människans koldioxidproduktion från tallrik till andningsluft.

**) Fett är den kolrikaste formen av energilagring kroppen har, 9 kcal/gram jämfört med 4 kcal/gram för ”socker”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.