Arktis och Antarktis

Antarktis är en kontinent ungefär centrerad över sydpolen och nästan helt täckt av is. Den omges av av vidsträckt hav sånär som där Sydamerika sträcker sig mot ett ‘finger’ från Västantarktis. Kalla havsströmmar omger kontinenten, inga varma tillskott likt Golfströmmen på norra halvklotet. Under Södra halvklotets vinter växer flytande havsis till, till stor del på grund av att extremt kall luft strömmar ut/ner från det höga centrala istäcket.

Högt i atmosfären rör sig jetströmmar från väster mot öster. [1] Så länge de är någorlundna kontinuerliga och fortsätter ner genom luftlagren skiljer de kylan innanför från varmare luft som omger den. Både mark- och lufttemperaturer centreras rätt väl runt Jordens rotationsaxel, Sydpolen. Om du öppnar länken nedan kan du förmodligen se att det blå kalla området är väl sammanhållet. (Gäller nu, 2 mars 2020)

Arktis, området runt Nordpolen, är helt annorlunda. Där ligger den överlägset största ismassan över Grönland, rätt långt från Jordens rotationsaxel, Nordpolen. I och med att rotationsaxeln och köldcentrum är väl åtskilda kommer polarjetströmmen lättare i obalans, kyla sprider sig ofta in över Canada och USA medan varm luft fyller ut söderifrån. Dessutom finns Golfströmmen som sveper upp från ekvatorn nära den Nordamerikanska kontinenten, tvärar över mot norra Europas kuster, gör Skandinavien beboeligt och blöter ner Irland och England.


[1] https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/70hPa/orthographic=-342.33,-91.17,758

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.