Leva under press

Vi lever under press, om det så är påbjuden begränsning av folksamlingar i det offentliga rummet eller dyrare plastkassar.

Myndigheters roll kritiseras från alla tänkbara håll. Deras råd och dåd anses alltför begränsande av några, andra tycker att de är för släpphänta. För mig är det logiskt att de ändrar kurs allt efter att nya faktorer tillkommer eller ändras. Ungefär som att en bilförare anpassar sig till en vindlande väg med olika hinder. [1]

Något jag funderar över är om kritiker anpassar sina åsikter när nya fakta dyker upp eller befintliga förstärks? Har du samma inställning till hanteringen av Covid-19 idag som för två månader sedan? Har du samma inställning till klimatförändringar nu som för 2 år sedan?

De båda röda temperaturkurvorna följer nästan samma långtidstrend men har olika skalor. Vad beror det på?

Källa med fler animerade grafer: https://sites.uci.edu/zlabe/arctic-sea-ice-figures/


[1] En stor skillnad mellan bilexemplet och hanteringen av Covid-19 och klimatförändringar är tidsaspekten. Återkopplingen mellan det bilföraren ser/känner och hanteringen av reglagen sker närmast omedelbart. Men det händer att föraren somnar eller distraheras, t.ex. av mobiltelefonen. Klimatförändringar har ännu lägre grad av märkbar återkoppling till den enskilde. Här kommer en stor del av distraktionerna också via Internet och det tar längre tid att hamna i diket eller utför stupet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.