Vad vore Jorden utan atmosfär?

Vid 10000 meters höjd, 1/637 av Jordens radie, har trycket i atmosfären sjunkit till ungefär 1/4 av det vid havsytan. Sprayar du lack på en typisk jordglob du kanske har hemma så blir lagret proportionellt tjockare än merparten av den beboeliga atmosfären.

Det tunna blå bandet, Jordens atmosfär sedd från rymden.
Det tunna blå bandet, Jordens atmosfär sedd från rymden.

Antag att den tunna atmosfären inte finns, Jorden är öde och tom men Solen fortsätter lysa. Med kända och accepterade fysiklagar kommer Jordens medeltemperatur med tiden att stabiliseras bra nära -18 grader Celsius. Dagarna blir visserligen varmare men nätterna betydligt kallare. Bortsett från teoretiska beräkningar, hur vet vi det?

Månen befinner sig på samma medelavstånd från Solen som Jorden med en medeltemperatur på -18 grader. Den roterar långsamt i förhållande till Solen, ett varv per månad, vilket gör att temperaturskillnaderna mellan maximum och minimum blir enorma. Månens albedo, ljusreflekterande förmåga, är cirka 0.13. Vi uppfattar Månen som ljus under natten men den kan jämföras med sliten asfalt vars albedo är cirka 0.12.

Alla sifferuppgifter är ungefärliga och baserade på typiska medelvärden. Atmosfären, till exempel, sväller i värme och drar ihop sig i kyla. Vid samma tryck vid havsnivå når atmosfären (troposfären) runt ekvatorn 17 km upp medan den i polartrakterna är 7 km ”hög”. Det är samma luftmassa över båda områdena, bara mer ”hopsjunken” vid polerna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.