Tecken i tiden

Det finns en mängd väder– och klimatrelaterade tecken omkring oss som vanligen inte kommer in i debatterna. Många av dem följer utvecklingen över tillräckligt långa tidsperioder för att inte vara ensidigt beroende av väder..

  • Trädgränsen
  • Klimatmigranter bland djur och fåglar där en livsförutsättning är ”lagom” temperatur och/eller fukt. Exempel är Spansk skogssnigel (”Mördarsnigel”)
  • Exotiska sjukdomar sprids via ”småkryp” som är beroende av högre temperaturer. Exempel: Olika varianter av fästingar och malaria.
  • Havens sjunkande pH. Idag har andelen H+(egentligen H3O+) ökat med 30% sedan förindustriell tid. Fria vätejoner är, förenklat, de som kännetecknar syror.
  • Sjunkande grundvattennivåer
  • Eldnings– och bevattningsförbud

Människor med resurser har, åtminstone teoretiskt, förmåga och möjlighet att byta eller anpassa sin livsmiljö till en som är bekväm, tolererbar eller åtminstone möjlig att överleva i. En del utrustning vi tar till är en del av problemet. Fortsätter försäljningen av A/C enligt prognoser kommer vid mitten av seklet (31 år bort) deras sammanlagda energibehov att motsvara Kinas totala energiförbrukning! Inte allt levande har förmåga att anpassa sig när deras livsnisch passerar dem i en grisblink.

Försäljning av luftkonditionering i några olika delar av världen
Försäljning av luftkonditionering i några olika delar av världen

Diskussioner om det existerar absolut konsensus mellan vetenskapsmän i och i nära anslutning till klimatfacket är i min värld lågprioriterat. De används för att så split, söndra och härska av och bland låginformerade och lättpåverkade.

När man är på jakt efter en orsak till sådant som sker omkring oss är mantrat ofta ”Follow the Money”. Gör det även när det gäller klimatkäbblet! Skulle inte förvåna mig ett vitten om man i styrelserummen hos företag som trivs med Business as Usual skrattar gott åt lojala såväl som väl betalda desinformatörer*.


*) Ett par kända är Richard Lindzen (tobak), Patrick Moore (Hans insats för glyfosat renderade honom välförtjänt och livsvarigt löje) som hjälpt industrin att förminska deras hälsoskadliga roll.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.