Varför så svalt i en varmare värld?

Det är säkert många som ifrågasätter global uppvärmning / klimatförändringar nu när vädret är svalt. Min väderapp spår dygnstemperaturer mellan 8 och 19 °C under kommande vecka. Vi vet ju alla att det är svårt att spå, särskilt om framtiden, men totalfel brukar det inte vara.

Temperaturer under kommande vecka (7-14 augusti 2019)
Temperaturer under kommande vecka (7-14 augusti 2019)

Varifrån kommer kylan? Ja, inte är det en svalnande sol, inte heller klara och molnfria nätter*. Fundera över det medan du ser följande video. Jo, jag menar även dig som är tvärsäkert övertygad om att människan är totalt oskyldig. Någon gång, om du får leva, kommer du till insikt. Varför inte utsätta dig för risken att börja redan idag?

Runt Jorden, ungefär i höjd med Sverige, löper en polarjetström på 7-11 km höjd**. Den drivs av temperaturskillnader mellan polarområdet och varmare områden söderöver. Så länge skillnaden är stor blåser den stabilt och snabbt men när temperaturskillnaden minskar börjar den meandra, den börjar orma sig. Dessa slingor kan bli riktigt stora och för varm tropikluft norröver och polarkyla söderut. Dessa slingor följer sakta med polarjetströmmen och kommer att skapa rätt långa perioder av omväxlande hett och kallt väder jämfört med det vi upplevt tidigare.

Jetströmmar löper runt Jorden från väster mor öster
Jetströmmar löper runt Jorden från väster mor öster

Värmen från tropikerna som färdas mot polartrakterna har sitt ursprung i Solens strålningsvärme och är i mänskliga perspektiv en outtömlig källa.

Kylan från polartrakterna kommer från Arktiska oceanen, dess flytande istäcke och Grönlands isar. Denna svalkande resurs är stor men i jämförelse med solvärmen är det en pink i havet, lite som att öppna dörren till frysen för svalka sig en het dag.

Är du vetenskapsfientligt anfäktad (”…jag tror inte på klimatförändringar…”) så är det lätt att tycka att någon grads uppvärmning av Jordens medeltemperatur sedan förindustriell tid är en baggis och inget att ta på allvar. Men den relativt lilla temperaturhöjningen hittills beror på att hav och isar kan absorbera mängder av solenergi.

  • Gör ett enkelt experiment; lägg is i ett glas vatten, ställ det i solen, ta tid och gör en temperaturkurva. Så länge is finns kvar är vattnet svalt, när den är borta stiger temperaturen drastiskt.

Ungdomar som ännu inte stelnat i sitt tänk eller har påverkats av en vetenskapligt illitterat omgivning kan ta till sig allvaret och bidra till en något bättre framtid. Envisa vetenskapsförnekare bidrar genom att flytta in i en ”etta med lock”.


*) Det märks tydligast på vintern, men även under molnfria nätter året om när luftfuktigheten är låg. Varm luft kan innehålla mycket av växthusgasen vattenånga men mängden sjunker radikalt vid kyla. När vattenångan är i stort sett borta kan värmestrålningen från Jorden lättare passera ut och temperaturen sjunker.

Ett talande exempel är det inre av Östantarktis som nederbördsmässigt är en öken och temperaturer under -90 °C har uppmätts.

**) Jetströmmar uppkommer på höjder där lufttrycket är 1/4-1/3 av det vid havsytan. Vid samma lufttryck vid havsytans nivå är den kalla polarluften ”kompaktare” än den varma närmare ekvatorn som ”sväller” uppåt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.