Källkritisk eller godtrogen?

Källkritik innebär att regelmässigt undersöka påståenden även om de kommer från någon man förväntar sig vara pålitlig. Välj ut något eller några argument, slumpmässigt eller de som verkar tvärsäkra eller ”för bra” och undersök bakgrunden. Ofta nog flagnar glansen redan där. Saknas referenser eller är det klickbeten för att lura godtrogna till säljsajter är det skäl att dra åt sig öronen.

Försök finna om påståenden bygger på granskade (peer-rewieved) vetenskapliga studier som publicerats i någorlunda kända och spridda tidskrifter. Att förlita sig på andra källor är mer osäkert. Till dem hör sådant som klipps och klistras i många lager. Ju fortare sådant sprids dess troligare att ”klipp-och-klistrarna” inte hunnit, försökt eller ens greppar texterna. Att de stämmer med den egna förförståelsen är i sig inget positivt kvalitetstecken.

Länkarna nedan leder till systematiska sätt att borra i källor för att bedöma trovärdigheten.

https://thatsaclaim.org/environmental/


Ett antal olika ämnesområden, för närvarande 8 färdiga med planer för ytterligare 6

https://thatsaclaim.org

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.