När tror du att Manhattan och Maldiverna är dränkta?

När tror du att Manhattan och Maldiverna är dränkta?

Fråga från en vetenskapsjournalist

När är en plats/område dränkt? Jag kan tänka mig flera definioner/scenarier att överväga.

#1 När områdets högsta punkt ständigt överskvalpas av vatten, som en kal klippa i Stockholms ytterskärgård.

#2 När en betydande del av bebyggda eller brukade delar inklusive vägar och annan infrastruktur står under vatten, välj själv hur stor andel som är gränsvärdet.

#3 När kostnader och arbete för underhåll på grund av vatten blir orimliga.

#4 När egendomsförsäkringar blir för kostsamma, kanske inte ens tecknas?

#5 Vad gäller Manhattan, när tunnelbanan inte längre kan dräneras på ett säkert sätt. (delmängd av #3)

#6 När avloppssystemen inte längre fungerar, helt eller delt. (delmängd av #3)

#7 Gäller det ”normalvattenstånd” eller högvatten beroende på vågor i kombination med tidvatten?

#8 Ska man ta hänsyn till starka vindar (orkaner eller andra benämningar) som driver vatten? ENSO (El Ninjo, La Ninja) beror på långtidsvindar som driver ytvatten från Chile och över mot t.ex. Filippinerna och höjer vattenståndet med halvmetern. Det är inga särskilt starka vindar men varaktiga.

#9 Ska man ta hänsyn till att de starka lågtrycken i orkaners centrum ”suger upp vattenytan”? Det är möjligen den enskilt kraftfullaste nivåhöjaren.

Frågan innehåller fler parametrar och är för komplicerad för mig att besvara. New York State Department of Environmental Conservation har mer uppgifter.

Vad säger ”sitt-lugnt-i-båten-sidan” och vad baserar man sig på?
https://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Sandy

Det följande rör frågan om Maldiverna: Allt vatten attraheras av Jordens gravitation, där är vi sannolikt överens. Plattjordstroende som ev. läser detta kan ha en avvikande åsikt, de godkänner vanligen inte begreppet gravitation.

Kraften som uppstår mellan två massor, i detta sammanhang Jorden och vatten, sammanfattades av Newton i en formel där massorna, deras avstånd från varandra samt en konstant (G) ingår. Einsteins senare version byggde på hans generella relativitetsteori samt andra parametrar. Samma slutresultat för på Jorden förekommande gravitationsfält och hastigheter.

Kraften mellan två massor relativt deras inbördes avstånd
Kraften mellan två massor relativt deras inbördes avstånd

Är då Jordens gravitation konstant överallt? Nej, den varierar beroende på Jordskorpans sammansättning. På land kan man naturligtvis mäta värdet men på vattenytor, hav och större, blir det särskilt intressant.

Vatten attraheras mot områden där gravitationen är större, naturligtvis gäller även det omvända. -Skillnaderna-, anomalierna, i gravitation är små, därför anges den i ett särskilt mått, Gal och delar av det, milliGal och mikroGal.

Havsnivåhöjningen fördelas därför ojämlikt, de som lever med ordinär eller högre gravitation får mer än de med låg gravitation. När du läser om Gal ser du en animerad grafik av Jordens anomalier i gravitationen. Den är producerad av mätdata från GRACE, en satellit anpassad för gravitationsmätningar.

Du ser ett stort område i blått söder om Indien där Maldiverna är utspridda. Ju mörkare blått dess lägre gravitation. Maldiverna ”får” sannolikt mindre av havsnivåhöjningen än Jorden i genomsnitt. Till detta ska fogas alternativen om ”dränkt” från början av kommentaren. Bortsett från översvämning av tunnelbanor.

Vilken åsikt har ”sitt-stilla-i-båten-sidan” om Maldivernas framtid? Vad baserar man sig på?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.