Havsisen i Arktiska Oceanen var som minst 20190918

Är detta påhittat eller händer det? Om det händer, vad beror det främst på? Frågan är riktad till de som eventuellt har kunskaper nog att svara. Notera att det är den näst minsta sedan mätningar inleddes.

Det finns flera sätt att betrakta havsisen i Arktiska oceanen.

  • Mät ytan av isen. I princip allt ljust i videon.
  • Mät ytan av isen och registrera hur gammal den är. Årsis är tunn och smälter vid lägre temperatur beroende på högre saltinnehåll. Två- och flerårig is är mer motståndskraftig. I rörliga bilder syns den tunnare årsisen i gråare toner.
  • Mät volymen (massan) av isen som redovisas i diagrammet här under.

Det är stor skillnad i mängden kyla (låg energi) som binds i ett tjockt istäcke jämfört med ett tunt. Å andra sidan ska vi inte underskatta den positiva effekten av ens ett tunt lager, gärna med snö på. Alla öppna vatten suger upp värmande solstrålar medan snö reflekterar ungefär 80%.*

Bonusmaterial med isforskaren sedan 1978, Claire Parkinson. Undrar just om hon anses som ”riktig forskare”** av de som inte accepterar vetenskap som källa för information.


*) Reflektionsförmågan mäts som albedo. Liten reflektion innebär att strålningen absorberas av ytan som i sin tur värms upp. En utförligare förklaring här.

**) Förslag till CV för Claire Parkinson: https://en.wikipedia.org/wiki/Claire_Parkinson, https://women.nasa.gov/claire-parkinson/, https://byrd.osu.edu/celebrate-women/speakers/claire-parkinson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.