En grad högre medeltemperatur, det är väl bara trevligt eller finns nackdelar?

Statistik och grafik organiserar och ger lättillgängliga bilder av data som kan vara komplicerade. Jag ska väldigt förenklat beskriva tre av statistikens betydelsefulla mått som du bör känna till.

Först lite om statistisk normalfördelning, ibland kallad klockkurva.[1] Vissa mått, t.ex. vuxna människors längder och IQ antas vara normalfördelade i en större population, se bilden härunder. [2]

Statistiskt idealiserad normalfördelning, en klockkurva
Statistiskt idealiserad normalfördelning, en klockkurva
  • I mitten finns det aritmetiska medelvärdet.
  • De streckade linjerna är placerade på 1, 2 respektive 3 standardavvikelser från medelvärdet. Siffrorna i de färgade segmenten anger hur stor andel av observationerna som finns där.
  • Variansen anger hur ”precis” medelvärdet är. Om kurvan är hög och smal är variansen, spridningen, liten. Är kurvan låg och vid är variansen i materialet större.

Jordens temperaturanomalier (avvikelser från det vanliga på platsen) antas följa en statistisk normalfördelning. Låt säga att medeltemperaturen höjs och vi vill jämföra med ursprunget.

Inverkan på normalfördelningar av medelvärde, standardavvikelse och varians.

Inverkan på normalfördelningar av medelvärde, standardavvikelse och varians.

Alla dessa exempel överdriver för att vara tydliga. Beroende på geografisk belägenhet har vi olika uppfattningar om vad som är ”kallt” och ”varmt”, statistiken gäller avvikelser.

  • Överst syns vad enbart höjning av medeltemperaturen innebär. Den lilla rosa triangeln under utgångskurvan, kallat varmt väder, övergår i rekordhetta när kurvan flyttar till höger medan det kalla inslaget minskar eller försvinner. Under kurvan med högre medeltemperatur ökar andelen varma dagar avsevärt.
  • Mittengrafen illustrerar när medeltemperaturen förblir densamma men vädervariationerna ökar. Detta är med för att illustrera variansens inverkan.
  • Den nedersta grafen kombinerar stigande medeltemperatur med en större varians (spridning) av olika väderhändelser. Rekordhetta ökar rejält samtidigt med viss återkomst av köld.

Det sista alternativet är nog det framtiden bjuder oss. Inte bara en enstaka grads extra medeltemperatur utan en påse med onödigt många rekordheta [3] dagar varje år.


[1] Klockkurva https://en.wikipedia.org/wiki/Normal_distribution

[2] Löner och förmögenheter är definitivt inte normalfördelade.

[3] https://urminsynvinkel.wordpress.com/2019/07/17/27-satt-att-do-av-varme/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.