Oceaner tar upp 9/10 av energin ur antropogen uppvärmning

Vanligen anges Jordens medeltemperatur i den marknära atmosfären. Tyvärr innebär det felkällor när mätstationer påverkas av förändringar i miljön, till exempel att bebyggelse tränger sig på. ‘Processad’ mark i form av avskogning, vägar och bebyggelse ökar värmeupptaget jämfört med tidigare och gör att mätserier behöver kompenseras fär detta. Detta inser naturligtvis klimatforskare men lekmän tolkar det ibland som förfalskning.

För lekmän är skillnaden mellan väder och klimat förvirrande, särskilt då vädret envisas med att variera kraftigt. Då 90% av energin beroende på människoförorsakad global temperaturhöjning tas upp av oceaner [2] är det logiskt att följa havens energilagring. [3]

Numera finns en fantastisk resurs, Argo, [4] bojar som driver fritt med havsströmmar och med jämna mellanrum gör djupdykningar för att då och då gå upp till ytan för att leverera mätdata inklusive position till satelliter. Då de hela tiden flyttar sig finns inte risken för systematiskt felaktiga mätserier på samma sätt som för landbaserad mätning.

https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/13/ocean-temperatures-hit-record-high-as-rate-of-heating-accelerates


[1] Väder är multidimensionella derivator av klimatets funktioner i form av ackumulerade förändringar över lång tid.

[2] Vatten täcker drygt 7/10 av Jordens yta, helt dominerat av oceaner.

[3] https://urminsynvinkel.wordpress.com/2019/10/05/hur-mycket-varmeenergi-lagras-i-haven/

[4] https://urminsynvinkel.wordpress.com/2020/01/19/argo-dykare-i-oceanerna/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.