Väder och klimat, hur tvärsäker är DU?

Vårt klimat är integralen av lokalt ”väder” och ”händelseröver hela jordklotet från och med jordskorpan, inberäknat de 7/10 som finns under vatten, till över termosfären-exosfären. Allt detta integrerat över en längre tid, säg 10-1000 år.

Klimatmodeller” försöker med varierande framgång anpassa sig till historiska data samt extrapolera framåt, oftast förbi (ibland långt förbi) vår egen möjliga återstående livslängd. Detta har naturligtvis givit upphov till felaktiga förutsägelser, t.ex. Al Gores spektakulära killgissningar.

De funktioner (det finns fler) som jag skissar på här ovan bygger på observationer och prognoser av hundratals-tusentals parametrar vars betydelse de förmodat kunniga inte är helt överens om även om lekmän (”MedelSvensson”) ofta är enögt eller blint tvärsäkra.

Meteorologer studerar vädret och gör prognoser, vanligen timmar eller dagar framåt. Dessa har gradvis blivit pålitligare i och med att antalet mätstationer inklusive vädersatelliter blivit fler och samverkar med kraftfulla datorer som kör allt bättre datorsimuleringar. Trots alla hjälpmedel börjar deras prognoser bli opålitliga redan efter några dagar. Blir du då förvånad över att långt mer invecklade klimatmodeller ännu inte kan bedöma framtiden med tillräcklig grad av precision?

Hur många ”klimatlekmän” kan räkna upp 10 parametrar, gärna i ordning från de du uppfattar som mest betydande och fallande. Finns någon som du definitivt vill stryka på listan av ”vanligen misstänkta”**?

Här ett förslag att fundera över. Tack för länken, Anders!

En lättförståelig grafisk historik över Jordens temperatur som börjar för 22000 år sedan, Tack för länken, Olle!


*) Till dessa händelser räknar jag in vulkan– och andra naturliga utsläpp, jordbävningar med ev. tsunamier, jordskred och liknande. Jordskred är ofta inte helt naturliga utan följder av människans ogenomfunderade ödeläggelse av naturen.

**) Det finns en som ständigt återkommer och ”facebook-forskare” klassar som totalt oskyldig, vilken det är får du själv bedöma.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.