Vad ”får” vi inpå med Jordens stigande värmelagring?

Jorden tar emot och lagrar enorma mängder värmeenergi vilket märks som en liten men betydelsefull medeltemperaturstegring. Hur långt in i framtiden den går från att skapa problem som nu till att bli katastrofal råder det många meningar om, jag avstår från förslag.

Då det händer, men förmodligen långt tidigare, kommer den Arktiska oceanen att vara isfri under delar av eller hela sommaren. Då försvinner ”is-i-glaset-effekten” och havet absorberar solvärme i än snabbare takt*.

Atmosfären har ett gäng beteenden vars effekter vi anpassat oss till oavsett om vi förstår ett vitten om de bakomliggande orsakerna eller ej. Utan att gå närmare in på bakgrunden så vill jag presentera en framstående aktör i såväl klimat– som vädersammanhang; polarjetströmmar.

Polarjetströmmar omger både Arktis (Norra halvklotet) och Antarktis. Jag berättar om den på norra halvklotet, dels för att den är nära, dels för att dess förutsättningar snabbt förändras.

En polarjetström huserar 7-12 kilometer upp i atmosfären ungefär på Sveriges latitud (60 grader norr) och drivs av lufttrycks– och temperaturskillnader i samarbete med Jordens rotation och Corioliseffekten**.

Så länge ”allt är som det alltid varit” löper norra polarjetströmmen i en lätt böljande bana från väster mot öster (beror på Corioliseffekten!) ovanför våra huvuden på en höjd där atmosfärstrycket är ungefär 1/4 mot den vid havsnivå. Då det är rätt glest mellan luftens molekyler kommer deras fart vara hög (jämför ”rusningstrafik” med fritt fram!), därav jetström. Den fungerar som en avskiljare mellan den kalla (energiglesa***) polarluften och den varmare (energitäta) utanför.

Det som händer med de förutsättningar som nu råder är att polarjetströmmens drivkrafter (lufttrycks- och temperaturskillnader) försvagats, dess mjukt böljande bana ersätts av ett långsamt men intensivt meandrande****. Luften inuti och utanför en meanderslinga kan blåsa både intensivt och länge på ett sätt som samtidigt (men naturligtvis på olika platser) transporterar hög värme söderifrån och intensiv kyla från norr.

Meandrande Rossbyvågor i tre utvecklongsstadier

En ”klimatlekman” kan totalt misstolka detta ”nya” väderbeteende och utbrista i ”Det är jättekallt och snöar, vart tog den globala uppvärmningen vägen?” och faktiskt mena vad dom säger. I min och förhoppningsvis även din värld är det ett tydligt tecken på ett kunskapsunderskott som kan åtgärdas. Men alla har inte viljan eller förmågan utan fortsätter i meandrande tankemönster. Ibland avskärs en sådan slinga från flödet och blir i stort sett inaktiv. Utom som mygghål.

Foto från ISS över Rio Negro i Argentinas slättland med flera olika mönster sedan lång tid tillbaka


*) Att smälta 1 gram nollgradig is till nollgradigt vatten tar 80 kalorier (334 Joule). Att värma 1 gram vatten 1 grad kräver 1 kalori (4.184 J) . Fortsätter man ge smältvattnet ytterligare 80 kalorier hamnar temperaturen på 79-80 grader!

**) Corioliseffekten innebär att luft (och kanonkulor) som rör sig från låga latituder (ex. Ekvatorn) mot höga latituder (t.ex. Polcirkeln eller förbi) kommer att böja av medurs på norra halvklotet.

***) Jag kommer att motivera mina egna beteckningar ”energigles” och ”energität” luft i ett senare inlägg.

****) Tänk dig ett vattendrag i en jämn sluttning. Finns inga direkta hinder i vägen löper den rakt på i fallriktningen. När den kommer ut på ett planare ställe kommer det att börja orma sig, meandra. Dessa slingor är inte permanenta utan växlar utseende över tid beroende på det dynamiska samspelet mellan vattnet och omgivningen,

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.