Stratosfärens temperatur sjunker!

”Varför tror du att Jorden värms upp beroende på människors aktiviteter när all vetenskap tyder på motsatsen?”

I videon som jag länkar till längst ner finns denna bild:

Temperatur på 4, 7 och 17 km höjd i atmosfären inklusive trender

Temperatur på 4, 7 och 17 km höjd i atmosfären inklusive trender

Atmosfären värms upp på 4 och 7 km höjd, medan avkylningen på 17 km höjd är betydligt större. Talar den emot min uppfattning att Jorden för närvarande värms upp och att det beror på mänsklig inblandning?

Antag att du menar att den pågående uppvärmningen av Jorden (den kan du väl ändå inte förneka?) beror av inkommande solstrålning. Om det är Solens lång*-, kortsiktiga aktivitet** eller Jordens olika rörelser*** i sin bana kan, i detta sammanhang, kvitta.

Såhär tänker jag:

  • Om energitillförseln från Solen är konstant eller ökar borde rimligtvis stratosfären inte kylas av med 0.28 °C/10 år, eller hur?
  • Då Jordens vatten- och landmassor, i genomsnitt, blir varmare är det logiskt och fysikaliskt oundvikligt att den utgående värmestrålningen höjer temperaturen där växthusgaser som vattenånga, koldioxid och metan (det finns fler) huserar.
  • Särskilt vattenånga är ”lågflygande” och når sällan stora höjder, undantag är de vita kondensstrimmor som följer flygplan. Du ser att temperaturökningen på 4 km höjd är 0.15 °C/10 år och på 7 km 0.10 °C/10 år.

Hur tänker vetenskapsförnekare om detta?


https://youtu.be/VYoYWpvvW2Y

UAH är The University of Alabama in Huntsville

https://youtu.be/tU_aMg73h90 Kommenterar att lägre temperatur i stratosfären och varmare längre ner är en logisk följd av växthusgaser.

*) Solen är i princip en gigantisk vätebomb som detonerar framför våra ögon. Aktiviteten tilltar något lite med tiden och kommer om 5 miljarder år eller så att bränna slut på dess förråd av väte.

**) Under en 11-årig cykel förändras Solens relativt ytliga magnetfält från att ha många ställen där de bryter genom ytan till att knappt märkas av. I det förra fallet syns många solfläckar, mörkare ställen där temperaturen är betydligt lägre än i omgivningen. Då den totala energiproduktionen i solens inre inte bryr sig om dessa ”fräknar” innebär det att solfläckarnas omgivningar har högre intensitet i det ultravioletta området samt att solen ”spottar” partiklar som kompensation. Kompletterande läsning för nördar: https://urminsynvinkel.wordpress.com/2019/08/06/grand-solar-minimum/

***) Dessa variationer kallas Milanković-cykler. Mer om detta senare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.