Är konservativa och nationalister lättlurade om klimat?

Jag ser och hör från många håll illa underbyggda påståenden vad gäller klimat och dess orsaker. De verkar underhållas av en avsevärd andel äldre med en konservativ till nationalistisk syn. Ungefär: ”Det var bättre förr, ditåt vill vi backa framöver. Eller åtminstone stå still.”

”Hur skall jag kunna rösta på något parti vars ledning på fullt allvar tror att mer koldioxid i atmosfären skulle hota Jorden med farlig uppvärmning?” Citat från inlägg av en vetenskapsförnekare.*

Har du/ni någon uppfattning om detta har någon partipolitisk underton? Finns exempel på uttalanden från tongivande partimedlemmar eller partiprogram som öppet förminskar eller till och med förnekar människans inflytande över pågående förändringar i klimatet?

Äldre konservativa män, där yrke eller intressen inte krävt att kunskaper utanför deras kärnområden fräschas upp, föder, fostrar, klipper och klistrar in sådana tankar. Men det finns säkert fler grupperingar.

…kopplingen mellan konservatism, främlingsfientlighet och klimatförnekelse.

Källa till detta och alla följande citat: https://www.chalmers.se/sv/institutioner/tme/nyheter/Sidor/Klimatförnekelse-starkt-kopplad-till-högernationalism.aspx

Vad får tänkande människor att hålla full fart förbi mängder av varningsskyltar trots att vägen, inom synhåll, svänger tvärt?

”Vi behöver förstå de former av respons- och vardagsförnekelse som gör att växthuseffekten inte tas på allvar, trots att vi har konsekvenserna mitt framför ögonen”

Enligt tidigare forskning finns flera former av klimatförnekelse:

  • Organiserad. Grupper såsom Klimatsans eller Stockholmsinitiativet i Sverige samt lobbygrupper som Heartland Institute i USA, som understödjer och sprider klimatförnekelse.

  • Partipolitisk. Partier såsom till exempel Sverigedemokraterna som motarbetar olika former av klimatpolitik.

  • Responsförnekelse. Exempelvis när människor i ledande ställning tar beslut som byggande av flygplats i Sälen, vilket går helt emot den klimatpolitik de säger sig bedriva.

  • Vardagsförnekelse. När människor lever som om de inte visste om klimatutmaningarna och till exempel flyger utomlands flera gånger om året.

Förhoppningsvis ersätts de med nytt blod ”underifrån” när de går ut genom sista dörren. Andelen aktiva förvillare kan minska radikalt framöver när verkligheten kontrasterar alltför skarpt mot inbillning.


*) Jag vet inte det exakta ursprunget men googla på texten (använd citationstecken) så får du exempel på några möjliga spridare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.