Blue Ocean Event

Det gäller Arktiska Oceanen som omger Nordpolen och kantas av Norra Ryssland från Berings Sund och vidare till Norge. På motsatta sidan finns Alaska, den Kanadensiska arkipelagen samt Grönland.

All is inom dessa gränser har en stabiliserande på Jordens klimat, främst på norra halvklotet. Det överhängande* problemet inträffar när den stabiliserande effekten börjar avta för att sedan försvinna. Gör gärna följande experiment:

  1. Lägg lite is eller snö i en kastrull och sätt i en termometer.
  2. När temperaturen stabiliseras runt noll grader, tillsätt kallt vatten så det åtminstone finns ett lager på bottnen. Skälet är att hela is- eller snömängden ska vara nära smältpunkten när experimentet börjar.
  3. Medan du väntar, starta en lämplig platta på spisen och låt den gå någon minut.
  4. Placera kastrullen på spisen och starta en klocka.
  5. Isen/snön smälter men temperaturen är fortsatt noll grader. När allt är smält, notera hur lång tid det tog.
  6. Nu när isen/snön är borta stiger temperaturen raskt. Ni som gör er omaket att själva göra experimentet kommer att bli förbluffade hur fort det går. Fåtöljforskare kan ju prova att googla fram svaret. Och bli lika förbluffade. Den som gör varken eller kanske redan vet svaret eller är för ointresserade för att bry sig.

Första punkten på listan härunder behandlar isens balanserande funktion. Se videon för att förstå de övriga, den är pedagogisk och informativ.

Källa: https://youtu.be/qo3cznpfIpA

Jag ser många påståenden att vi svenskar hellre ska spendera pengar på viktigare miljöproblem än den accelererande klimatförändringen. Punkterna 5** och 8 i listan tar upp ett par av dessa. När delar av Jorden blir oanvändbara, till och med livsfarliga, kommer människor att röra sig mot trakter som fortfarande kan vara beboeliga, t.ex. Sverige.


*) Överhängande i detta sammanhang får ses som allt mellan en handfull år och en eller ett par generationer, allra senast 2100.

**) Sverige, särskilt de norra delarna, har fördelen av en fortgående landhöjning som är i paritet med eller överstiger havsnivåhöjningen. De som bor på eller nära flacka havsstränder i höjd med Vättern och söderöver tillhör de långsiktiga förlorarna. Skåne ligger särskilt risigt till, särskilt där sandstränder eroderar i kombination med vågor.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.