Metan, en påbörjad katastrof

När organiskt material bryts ner av mikroorganismer kan två olika kolföreningar bildas. När syre finns tillgängligt (aerob nedbrytning) blir resultatet, logiskt nog, koldioxid. I frånvaro av syre (anaerobt) blir det istället metan.

Båda är växthusgaser men i det korta perspektivet är metan ungefär 25 gånger mer potent. Med tiden oxiderar metan i atmosfären och bildar koldioxid med lång uppehållstid i atmosfären. Koldioxiden tas upp av växtlighet och vatten, likafullt ökar den genomsnittliga nettomängden i atmosfären med säsongsmässiga variationer som syns i Keelingkurvan (finns i andra länken under strecket). Det som tas upp i haven återspeglas i sjunkande pH.

I den numera inte så permanenta permafrosten runt och under Arktiska Oceanen finns mängder av infruset organiskt material samt gasbubblor bundna i sammanpressad is. När detta töar upp startar nedbrytningen och frigör växthusgaser.


Metan, en växthusgas vi inte kan behärska

Kol i atmosfären

Hur vi vet att ökningen av atmosfarens koldioxid kommer från fossila källor/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.