Politik och bakåtsträveri

Åsikter och ställningstaganden är inte alltid grundade på fakta och logik. Sociologiprofessorn Larry Hamilton berättar i videon om hur kön, politisk hemvist, ålder och utbildning formar stora delar av ens syn på världen.

Givet att det finns lika många kvinnor som män i studierna så är det ≈14,6% fler män än kvinnor som -inte- tror att klimatförändringar beror på människan. [1]

Politiska värderingar är baserade på USA:s förhållande, främst representerade av Demokrater och Republikaner.[2] Independent har olika innebörd om det gäller politiker eller väljare. Vad gäller väljare innebär det de som ännu inte valt sida.

Det finns en tydlig trend att högre utbildning ökar tilltro till att klimatförändringar är orsakade av människor. En avvikelse är att de med kortare utbildning väger över de med något längre. Kan det bero på en överrepresentation av kvinnor som avbryter sin utbildning av familjeskäl?

Högre ålder innebär inte automatiskt ökande vishet, snarare ackumulerade förförståelser (fördomar). Att den yngsta åldersgruppen avviker kanske beror på kortare livserfarenhet?

Åsikter och uppfattningar är inte huggna i sten, de kan ändras beroende på det rådande debattläget, t.ex. vem som fick sista ordet före en undersökning.

Tilltro till vetenskapsmän som informatörer vad gäller miljöfrågor varierar stort. Här har tillkommit ytterligare en politisk gruppering, Teaparty-rörelsen. Den är för närvarande inte längre inflytelserik, kan ha assimilerats i andra grupperingar.

Kombinera politisk hemvist med utbildningsgrad så blir trenden till ökad acceptans för människans roll i klimatförändringar tydligare.

Här är tolv separata frågeställningar fördelade efter politisk hemvist.

Konservativa blickar gärna bakåt (”det var bättre förr”) vilket innebär att de vänder ryggen mot framtiden. Med den inställningen vinner man inga Nobelpris i vetenskapligt baserade discipliner.


[1] Reagerar du på uppgiften ≈14,6%? Du är kanske inte ensam, läs påståendet igen och räkna!

[2] Nästan hela det svenska politiska landskapet ryms inom det som här kallas Demokraterna, SD är mer befryndade med Republikanerna. Naturligtvis har politiken fler dimensioner än så.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.