Australiensisk klimatförnekare med makt

Australien brinner mer än någonsin.  Men premiärminister Scott Morrison vägrar koppla ihop det extremtorra vädret med klimatfrågan. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/kritiken-mot-morrison-australiska-andan-/

Flertalet klimatförnekare, om än högljudda, har begränsat inflytande men om och när det rör sig om en premiärminister blir exponeringen mot omvärlden oproportionerligt stor.

Premiärministern sa även i nyårstalet att klimatkatastrofer, konflikter och bränder också har hanterats av tidigare generationer – och att det är i den australiska andan att göra detta.
– Det är den australiska andan, det är den anda som vi ser just nu. Det är andan som vi kan fira att vi som australier här.

Min spaning är att Morrison kommer att söka andra arbetsuppgifter, om inte i närtid så senast efter kommande val. Men det beror naturligtvis på hur toleranta Australiens medborgare är.

Skogsbränder i Australien sommartid är vanligt och förekommer i princip varje år, men årets bränder är värre än någonsin. Forskare har påpekat att, trots att ökade växthusgaser i atmosfären inte startar några bränder i sig, har de en stor grund i de ökade temperaturerna som gjort att klimatet nu är extremtorrt i Australien.

De dominerande växthusgaserna är var för sig ‘ofarliga’, det är deras sammantagna klimat- och väderpåverkan som avgör utfallet.

Brist på eller överskott av vattenånga i atmosfären i kombination med vindar påverkar nederbörden. Finns öknar och torra gräsområden i ett område så räkna inte med att de och deras omgivning ska få ‘lagom’ nederbörd, se bilden.

Torkan, som nu varat i tre år, har skapat optimala förutsättningar för att bränderna ska kunna få så stor spridning som de nu fått. Forskare har i flera år varnat för att skogsbränderna i Australien kommer bli allt vanligare och framför allt värre när temperaturen stiger.

Den långvariga torkan är det avvikande, sannolikt avgörande för brandspridningen.


Även: https://www.expressen.se/nyheter/slut-pa-vatten-och-bransle-nar-tusentals-tvingas-fly/

https://themindunleashed.com/2019/12/half-billion-animals-feared-dead-australias-fires-8000-koalas.html

Annons