Blanda en kaffekask

Antag, helt hypotetiskt, att du vill blanda en kaffekask ‘till angenäm styrka och smak’. (Evert Taubes Calle Schewens vals) Bortsett från hur oförnuftigt experimentet är ur hälsosynvinkel så överväg de fysiska/optiska effekterna:

  • Lägg ett silvermynt i botten av en kopp.
  • Starkt kaffe till dess myntet inte syns.
  • Sedan brännvin till dess du ser myntet igen.
  • Hur mycket sprit går åt?

Det krävs inte många millimeter kaffe över myntet för att det inte längre ska synas. Partiklarna i kaffet lägger hinder ivägen.

  • När du fyller på sprit späds partiklarna ut, men de blir inte färre och hindrar dig fortfarande effektivt från att se myntet.
  • Med rent vatten ökar sannolikheten att du ser myntet igen, men det beror uteslutande på ekonomiska faktorer. När vatten rinner över kanten och späder kasken kommer till slut myntet att synas igen. Sannolikheten att det ska ske med en privatfinansierad brännvinskask är låg till obefintlig.

Finns något knep för att lyckas förutom att använda vatten? Jo, det är faktiskt ganska enkelt och bryter inte mot någon av förutsättningarna. Använd en kopp som vidgar sig koniskt från botten och uppåt. Då späds kasken ut även ‘sidledes’.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.