Följ pengarna!

Ett vanligt stridsrop för att engagera ‘massorna’ är Följ Pengarna. Det är effektivt då de flesta känner sig pekuniärt underprivilegierade (har för lite pengar).

Via grumliga resonemang syftar man mot att makthavare ensidigt strävar efter mer och mer makt. Resonemanget är i och för sig inte orimligt men mer ämnat att förleda lättpåverkade snarare än leda.

Hur stora pengaintressen finns i

 • Big Coal
 • Big Natural Gas
 • Big Oil
 • Big Car
 • Big Air
 • Big Transport (såväl på land som vatten)
 • Big Plastic och liknande?

Dessa representerar var för sig och i samverkan enorma gjorda och planerade investeringar och kommande försörjning av fossila resurser (kol, olja och gas)- De kan bara bli lönsamma om det finns människor villiga eller tvingade att betala för deras produkter och tjänster. Det resulterar i arbetstillfällen och samhällen som helt eller delt beror av dem. Konservativa (‘det var bättre förr och dit vill vi sträva’) betonar ekonomiska och egoistiska motiv före nästan allt annat.

På kort sikt, år eller decennier, kommer det naturligtvis att smärta för de som tvingas byta arbete och lämna sina hittillsvarande trakter med ingen eller föga kompensation för redan upparbetade resurser.

 • Få eller ingen kommer att betala för en plats där ständigt hög temperatur och luftfuktighet gör det omöjligt att överleva utan stöd av energikrävande skyddsutrustning. [1]
 • Få eller inga kommer att investera vare sig pengar eller arbete i mark, verksamhet, byggnader eller djurskötsel där återkommande förödande bränder kan utradera ett livsverk på några timmar. [2]
 • Samma gäller för de som redan nu eller längre fram ser sina tillgångar utraderade av stigande havsnivåer. [3]
 • Samhällen inklusive dess infrastruktur (vägar etc.) som byggts på permafrost kommer att kräva oförsvarbara investeringar.

På längre sikt, några tiotals år till hundratals generationer, kommer ännu större omvälvningar att ske givet att förödande tankar och kortsiktig miljöpolitik får råda.

 • Även om utsläppen av växthusgaser minskar och upphör i närtid (inom detta århundrade) kvarstår åtminstone koldioxidens effekt under tusentals år. Först om man, med energi från fossilfria källor, aktivt samlar och förvarar dess kol går det att sänka atmosfärens kolandel.

Under detta århundrade kommer alla hittillsvarande vetenskapsförnekare att lämna scenen och flytta in i en ‘etta med lock’. Givet en vettig skolning där källkritik är obligatoriskt för ett slutbetyg kommer förståelsen att öka och förvisa klimatskepticism till skämshörnet.

Bilden från reddit

Måtte vuxna, framförallt småbarnsföräldrar, inte smitta barn med det handikapp som själviskhet, snikenhet och apati i kombination med vetenskapsförnekelse innebär.


Tidigare i ämnet: https://urminsynvinkel.wordpress.com/2019/12/15/folj-pengarna-goldman-sachs/

[1] https://urminsynvinkel.wordpress.com/2019/07/17/27-satt-att-do-av-varme/

[2] https://urminsynvinkel.wordpress.com/2020/01/02/inverell-i-australien-annandag-jul-2019/

https://urminsynvinkel.wordpress.com/2020/01/02/australiensisk-klimatfornekare-med-makt/

[3] https://urminsynvinkel.wordpress.com/2019/12/31/vad-hande-under-2019/

https://urminsynvinkel.wordpress.com/2019/12/28/vatten-som-kalla-till-konflikter/

https://urminsynvinkel.wordpress.com/2019/12/19/framtiden-i-floridas-kustomraden/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.