HCCI, alternativ till diesel

Dieselmotorer har hög verkningsgrad (=> låg bränsleförbrukning) men dras med utsläpp av kväveoxider (NOx) [1] samt partiklar.

För att bensinmotorer inte ska självantända (knacka [2]) måste man hålla kompressionstrycket tillräckligt lågt. Hög verkningsgrad förutsätter stor skillnad mellan det högsta och lägsta trycket under förbränningen vilket gör att en konventionell bensinmotor har ett ‘tak’ för verkningsgraden.

Den som varit med ett tag och lekt med modellmotorer vet att det fanns glödstifts– och dieselmotorer.

  • Glödstiftsmotorer har en glödtråd som kräver batteri vid starten men fortsätter ‘självglöda’ när motorn startat. En stor fördel är att man kan variera vartvalet inom rätt vida gränser.
  • Dieselvarianten ‘tänder’ genom hög kompression. För att reglera varvtalet krävs ett känsligt samspel mellan förgasarens och motkolvens [3] inställningar. Av det skälet tappade de marknadsandelar när radiostyrda modeller tog över marknaden.

Nu finns en motorvariant kallad HCCI som drivs med bensin, etanol eller liknande men samtidigt tar med sig delar av dieselmotorers överlägsna ekonomi. En förutsättning för att fungera bra är modern sensorteknik samt styrning av bränsle och ventiler i kombination med hög datorkapacitet.

https://www.thoughtco.com/hcci-homogeneous-charge-compression-ignition-85588

Koenigsegg har introducerat en magnetisk styrning av ventiler kallad Freevalve. Om den håller vad de lovar kan det innebära ännu finare ventilstyrning än som kan ske med kamaxlar. Dock finns sedan länge Honda VTEC och förmodligen andra som erbjuder viss variation av kamtider.

Om en HCCI-motor används i elhybrider krävs inte den breda momentkurva vi är vana med. Den egentliga drivningen sker med enbart elmotorer och förbränningsmotorn laddar i lugn takt batterierna för att undvika räckviddsångest.

Ytterligare läsning: https://www.thoughtco.com/hcci-homogeneous-charge-compression-ignition-85588


[1] N2O (lustgas) är en långlivad växthusgas.

[2] Knackning sänker motoreffekten och kan dessutom fördärva en motor på mycket kort tid.

[3] I topplocket finns en skruv som trycker mot en kolv i toppen av cylindern. Skruva in den så ökar kompressionen och motorn tänder tidigare. Skruva ut den så tänder den senare eller inte alls.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.