Balansera information

Vad är ”balans”? Att båda öronen eller sidor av åsikter bidrar med lika styrka? Sitt på en uteservering och konversera med enbart ena örat då det andra är överbelastat av gatuljud? Eller försök balansera info om evolution med en ungjordskreationist

Balansvåg med vikter
Balansvåg* med vikter

Har man då fysisk alternativt mental ”tinnitus” i tillägg** blir det svårt. En vettig balans förutsätter förmåga/kompetens att värdera informationens absolutvärde och se om den höjer sig över bruset som nästan alltid finns där. Brus på nära håll (bokstavligt såväl som bildligt***) dränker lätt det väsentliga oavsett om det är gatuljud eller pur dumhet.

Den som bländas i trafiken kör kanske på gångaren utan reflexer. När risken för bländning finns brukar jag blunda med ena ögat och ”rädda” mörkerseendet till efter mötet. Prova samma taktik nästa gång bruset tenderar att blända vettet.

Att ”leva med öppna sinnen” låter positivt men innebär risk för korsdrag. Ibland skylls oväntade vetenskapliga upptäckter på forskarens ”öppna sinne” när det egentligen beror på förmåga att dämpa brus och urskilja det väsentliga.


*) Balansvågar kan jämföra olika föremåls massor men gör ingen skillnad på deras värde. Sak samma med information, den måste bedömas med ett visst mått av kunskap.

**) Kallas ibland Dunning-Kruger-effekt

***) Den som okritiskt umgås med plattjordare, chem-trails– och homeopatiförespråkare samt konspirationsteoretiker i största allmänhet får ett nedsatt mentalt försvar för orimligheter och suger till sig fler som vore de Wettexdukar. Inget ont om dem men de måste kokas rena med jämna mellanrum.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.