Växthusgaser, med fokus på vattenånga

De finns som anser att den enda växthusgasen av betydelse är vattenånga. Vattenånga står för den största uppvärmningseffekten, jag håller tveklöst med om just det. Men antag att vattenånga och ozon [1] är de enda växthusgaserna, ungefär var skulle Jordens medeltemperatur hamna, allt annat lika?


[1] I stratosfären splittrar Solens UV-C syremolekylen O2 till O. En liten andel av dessa kan under rätta betingelser bilda ozon (O3), en växthusgas i stratosfären, den växthusgas som oundvikligen bildas i en syrerik atmosfär. Dessa reaktioner utgör ett stort hinder för högfrekvent UV-C att tränga ner till Jordytan och ”solbränna” oss till döds.

Syre gör atmosfären ogenomskinlig för inkommande UV-C och ‘trevärt syre’ dämpar utgående värmestrålning då dess elektriska laddningar dels är osymmetriskt fördelade och dessutom växlar mellan de två ‘yttre’ syreatomerna. (Bilden från engelska Wikipedia)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.