Se Jorden från rymden

Det är nästan alltid fruktbart att se saker ur fler synvinklar, denna är verkligen annorlunda. Den kommer från General Overview: The Greenhouse Effect, en del av två utbildningspaket från CalSpace [1] Det beskriver hur Jorden upprätthåller strålningsbalansen sett från rymden.

The apparent temperature ”surface” that we would see from space is located well above the real surface of the Earth where we live. This apparent temperature ”surface” is about 5000 meters up (17,000 feet) within the atmosphere.

En ‘naken’ himlakropp på Jordens avstånd från Solen (ex. Månen) uppnår strålningsbalans vid en medeltemperatur på -18°C.

To get a better handle on this concept consider the following: the difference in elevation between 0 meters and 5,000 meters corresponds to a difference in temperature of about 60°F. In other words, at sea level it is 60°F warmer than it would be without the atmosphere. For the last 100 years or so this apparent temperature ”surface” has been moving upward in the atmosphere as a result of global warming.

Vid ungefär 5000 meters höjd är atmosfärens medeltemperatur cirka -18°C. Då atmosfären utvidgas eller krymper av värme respektive kyla så är den lokala höjden beroende av markens värme och hur mycket energi atmosfären innehåller upp till den höjden.

As the apparent ”surface” rises, the bottom of the atmosphere gets warmer, a fact that can be seen in the positions of the snow line (the elevation where snow begins to form) and tree line (the elevation where it becomes to cold for trees to grow).

När Jordens medeltemperatur stiger sväller atmosfären av värmeenergin och ‘minus artongradsaltituden’ hamnar högre upp, den värmestrålande ytan över Jorden ökar och upprätthåller på så sätt energibalansen.

However, despite all these changes happening in the lower atmosphere, the overall temperature of the planet as seen from space stays the same.


[1] The California Space Institute (CalSpace) is a multi-campus research unit (MRU) of the University of California. http://earthguide.ucsd.edu/virtualmuseum/calspace/about/index.shtml

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.