En glaciär som växer?

På nordvästra Grönland finns Petermannglaciären. Den försörjs från Grönlands landis och mynnar via en canyon till Nares-sundet, snett upp till vänster i bilderna.

Här en datorgenererad bild över de geologiska förutsättningarna där Petermannglaciären via en förträngning mynnar ut i Nares-sundet.

2010 och 2012 bröts två gigantiska stycken loss, gled ut i Nares-sundet och isfronten drog sig 46 kilometer tillbaka. Den har senare avancerat igen, kontraintuitivt i en varmare värld där merparten landbaserade glaciärer (bilden nedan) i huvudsak retirerar.

Vi betraktar gärna is som ett hårt material, man kan köra tunga stridsvagnar över 60 cm tjock sötvattenkärnis. I praktiken är den plastisk (den ljusblå zonen) och under stor belastning driver den sakta neråt. Det övre (grått) lagret är skört och brister lätt där glaciären kröker sig över underlaget.

Glaciären växer på hög höjd där det är tillräckligt kallt och snöande överväger smältning. Med lägre höjd stiger temperaturen (cirka 6-7°C/1000 meter) och under den varma årstiden kan ”foten” på glaciären retirera. Vid tillräcklig kyla kan den avancera.

Beroende på de väderförhållanden som överväger kan is och snö möta olika öden. Till vänster i bilden nedan börjar avsmältningen (ablation) redan innan glaciären möter havet och kalvningen av relativt små isberg sker kontinuerligt. På höger sida spelar ytavsmältningen en underordnad roll och det ytliga islagret skyddar den stabila kärnan som pressas ut i havet som en flytande istunga (ice shelf).

Relativt varma havsströmmar smälter isen underifrån vilket gradvis gör istungan tunnare och mindre hållbar (bilden nedan). Den kan fortsätta kalva mindre isberg men ibland uppstår stora sprickbildningar långt från isfronten vilket kan leda till att enorma isberg bryts loss.

En grounding line är den yttersta linje där en glaciär som ändar i vatten når ner till fast mark/berggrund. Avsmältningen under shelfisen äter gradvis bort stödet och en allt större del av istungan lämnas att flyta på vattnet. Tidvatten, vågor, vindar och till och med lufttryck ändrar ständigt havsytans nivå och belastar istungan, sprickor uppstår och stora flak kan brytas loss (se grafen längst ner).


Detta inträffade 2010 och 2012 med Petermanns shelfis, då den förlorade tillsammans 36+-4 Gigaton is. (bilden nedan)


Från 2012 till 2019 har istungan åter vuxit men ännu inte nått fram till läget inför den senaste stora kalvningen 2012. På den översta vänstra bilden syns att den canyon som omger istungan smalnar av utåt havet. Effekten blir att isflödet bromsar och minskar sprickbildningen trots den flytande shelfisen är så lång.

Senare satellitbilder visar att sprickor bildats i ytlagret, tecken på att ytterligare stora isberg kan avskiljas, i höjd med eller längre in än det som skedde 2012. Se skalmarkeringen på bilden.

”Tillväxten” är inte nybildning av glaciären utan den flödar neråt/utåt från dess egentliga tillväxtområde inne på norra Grönlands inland. Bilden visar positionerna för isfronten, från och med 1991 årligen. Sprången nedåt från ett år till ett annat beror på att stora ytor av den flytande istungan brutits loss vilket inträffade 1991, 2001, 2009 och 2011. De trappliknande ändringarna som började 1992, 2002 och 2010 är när glaciären sticker ut ”tungan” (shelfisen). Lägg märke till att isfronten dragit sig tillbaka rejält från 1991 till senaste redovisade punkten 2012.


The ice shelf of Petermann Gletscher, North Greenland, and its connection to the Arctic and Atlantic oceans – Munchow et al., Oceanography

Interannual changes of the floating ice shelf of Petermann Gletscher, North Greenland, from 2000 to 2012 – Munchow et al., Journal of Glaciology 2014

Calving Induced Speedup of Petermann Glacier – Martin Rückamp et al., Journal of Geophysical Research 2018

The Holocene retreat dynamics and stability of Petermann Glacier in northwest Greenland – Jacobssen et al., Nature Communications 2018

North Greenland Glacier Velocities and Calf Ice Production – Anthony K. Higgins, Polarforschung 1991

Unprecedented Retreat in a 50-year Observational Record for Petermann Glacier, North Greenland – Johannessen et al., Atmospheric ans Oceanic Science Letters 2013

www.realclimatescience.com/2017/09/greenlands-petermann-glacier-growing-ten-feet-per-day

https://youtu.be/-QCBDnJU2sQ

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.