Vatten är avgörande för liv som vi känner det. Själva består vi till 2/3 av vatten och enskilda vattenmolekyler bildas och förbrukas kontinuerligt i vår metabolism (ämnesomsättning). Jorden är till 7/10 täckt av vatten, den enda blå planeten i vårt solsystem. Ändå utgör rent sötvatten en begränsad resurs.
Sötvatten, helst rent, är en förutsättning för merparten av liv på land. Lyckligtvis förnyas förråden ständigt ur de salta haven genom avdunstning (”destillation”) och nederbörd. Något som stör friden är att tillgång och behov ofta inte matchar varandra, beroende på befolkningens fördelning, meteorologiska och/eller tidsmässiga diskrepanser.
Under tidernas lopp har mänskligheten utnyttjat och stridit om och med vatten. Det har utnyttjats i väpnade konflikter, t.ex. när britter bombade sönder Möhnedammen i Ruhrområdet under Andra Världskriget.
Snö och is fördelar vatten över tid så det kan utnyttjas när och där det inte regnar lagom. I Skandinavien har vi god tillgång till rent vatten som dessutom kan utnyttjas för elproduktion. Mellanöstern, Indien/Pakistan/Bangladesh samt Afrika nära ekvatorn är exempel på pågående eller kommande konfliktområden som kan förvärras och utökas om nederbörd och vatten från glaciärer påverkas på negativa sätt. De som drabbas och överlever det akuta skeendet kommer naturligt nog att söka sig till bättre lottade områden.